December och Nyår

Då ska vi se. Det har väl gått en månad sen jag skrev sist nu.

Till Jul testade jag på att göra lite julgodis från denna sidan: http://vegania.net/jul.html. Gjorde ischoklad (det var busenkelt) och mozartkulor (lite mer jobb för varje kula). Testade även att göra senapsaubergine (fullgott alternativ till senapssill) och rödbetssallad.

Till nyår komponerade jag en helvegansk meny som inte var helt accepterad på alla håll. Hoppas att det inte blir för bestående men. Vi började med pirogerna som beskrivs här http://okottslig.blogspot.se/2011/12/nyarsmeny-pt-ii.html. Sedan blev det Tofu och hasselbackspotatis till huvudrätt (det var här som man saknade kött): http://peppen.wordpress.com/2009/07/23/saftiga-marinerade-sojafileer-med-hasselbackspotatis/ (Hittade inga sojafileer på Willys, så det fick bli tofu). Marinaden improviserade jag också, det blev 1½ dl mango chutney, 1½dl soya och lite salt och peppar.

Till efterrätt bjöds det på Tiramisu utan kaffe:

Kex till botten

Choklad + några matskedar margarin (till varje 100 g choklad)

150g silkentofu (hittade bara vanlig som jag mixade med grädden)

4dl grädde (Skulle ha köpt mer tofu)

Man lägger kexen i botten och häller på likör efter smak (vi använde likör 43, min favorit), 5-10cl. Man kan även blanda det med kaffe om man gillar det. Sedan häller man på chokladen som man smält tillsammans med margarin över vattenbad. Jag gjorde en miss och glömde margarinet här, så det lagret blev stenhårt och svårt att skära igenom. Sedan lägger man på en blandning av tofu och grädde (Man kan nog vispa ihop det).

Dessutom bakade jag ett vörtbröd på julaftan som blev mycket uppskattat: http://veronica-bakar.blogspot.se/2011/12/vortbrod.html

Fick inte tag i någon porter, så det blev dubbel mängd julmust istället. Hade inget rågmjöl, så det blev rågsikt istället. Hemligheten att få mjuka kanter var att pensla brödet med vatten mitt i gräddningen och när man tog ut den.

Imorgon ska jag se om jag orkar få till några havrekakor som jag kan lägga i kakburkarna som jag fått från Mamma i julklapp.

2 thoughts on “December och Nyår

  1. Hej! Kul att du gav dig på det underbara festreceptet på min blogg, och jag kan lova dig att hade du haft möra sojafiléer med rätt marinad hade inga sura miner uppstått. Lycka till med veganmatlagandet!
    / Maria aka Vegankocken

    • Hehe, ja de kanske ser ut som vanliga fileér, så då kan man kanske komma undan frågor om vad det är. Jag ska se om jag hittar soyafileér någonstans i stan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *