Sara Bernhardt-bakelser

Jag har funderat lite på vilka kakor jag kan baka som en glutenintolerant kan äta. Jag testade att göra havrekakor utan mjöl, men det blev inte alls bra. Vetemjöl är visst viktigt för att de ska hålla ihop bra.

Jag googlade lite på glutenfria kakor och hittade ett recept på Sara Bernhardt-bakelser som jag tyckte lät intressant: http://sotasaker.com/sarah-bernhardt-bakelser/

Jag bestämde mig för att även göra mandelmassan, eftersom jag bara hade marzipan hemma. Det var ganska enkelt, nu när jag har köksmixer. Jag följde hennes recept här: http://sotasaker.com/mandelmassa/, jag hade i några matskedar vatten.

Jag använde 1½tsk noegg istället för äggvita. Sedan hade jag 2 tsk vatten också. Kanske hade jag i lite för mycket vatten sammanlagt (först för att det skulle bli mandelmassa, och sen till noegg) eftersom det flöt ut när jag gräddade dem. Jag räddade upp det för en del genom att dra ihop kakorna med två teskedar precis när de kom ut från ugnen.

Sedan till chokladfyllningen hade jag havregrädde istället för vanlig grädde. Jag tyckte det verkade bli för mycket så jag snålade med chokladen först och hade bara i 60g, det stelnade inte riktigt så jag fick värma om den och ha i mer choklad. Då skiktade sig blandningen, kanske var det havregrädden som delade upp sig. Nåja, jag fick ihop det till en tjockare massa och klickade ut det på kakorna.

Till chokladöverdraget tyckte jag det lät väldigt mycket med 200g choklad, så jag nöjde mig med 100g och hälften av mängden kokosfett också. Sedan doppade jag kakorna i det. Och jag hade rätt, det blev mycket kvar av överdraget, så jag hällde resten i knäckformar. Det är ju nästan som ischoklad.

Resultatet blev ganska bra, trots allt, tycker jag:

P1020096

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *